Vijf tips voor innovatieve ondernemers

Waarom zou je als ondernemer tijd en moeite steken in iets nieuws als je het wiel al lang hebt uitgevonden? Onderzoek toont aan dat innovatieve ondernemers gemiddeld twee keer zo succesvol zijn. Door te blijven zoeken naar nieuwe oplossingen, voorkom je stilstand en creëer je groeikansen. Wij hebben 5 tools verzameld voor het nieuwe werken: tijd- en kostenbesparend.


Innovatief ondernemen is optimaliseren

Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden. Je bent de spin in het web van jouw organisatie en wilt dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Optimalisatie is hierbij het sleutelwoord. Een optimale workflow bespaart namelijk tijd en daarmee ook kosten. En willen we dat niet allemaal? Het is 2020, de hoogste tijd om jouw toekomst eens goed onder de loep te nemen. Hoe vooruitstrevend is jouw bedrijf? En heb jij de tools om tijdig in te spelen op belangrijke ontwikkelingen in de markt?

Tools voor innovatieve ondernemers

Innoveren kan in elk facet van het bedrijf. Zo kun je sommige zaken digitaliseren om efficiënter te werken, maar er is ook ‘verplichte vooruitgang’: nieuwe wet- en regelgeving waaraan je als ondernemer moet voldoen. 5 handige tools.


1. E-invoicing

Factureren kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je een groot klantenbestand hebt. E-invoicing is dé tool om snel en eenvoudig de maandelijkse rekeningen te versturen. Geen gedoe meer met uren inboeken, maar volledig geautomatiseerd factureren. En omdat alles digitaal wordt verstuurd, ben je ook nog eens hartstikke duurzaam bezig! Er zijn verschillende software programma’s voor E-invoicing: Freshbooks, Simac of het e-invoicing programma van ABN Amro bijvoorbeeld. Hier treft u diverse voorbeelden aan.


2. Virtueel samenwerken

Digitaal met je team realtime samenwerken aan hetzelfde project kan met verschillende platforms, zoals Microsoft Teams en Google Jamboard. Bedoeld voor teams die niet gelijktijdig op dezelfde plek kunnen zijn. Handig voor bedrijven die veel gebruik maken van flexwerkers bijvoorbeeld. Jamboard is een soort online whiteboard, die realtime wordt geüpdatet en waarop iedereen gelijktijdig kan schrijven en tekenen. Een praktische brainstorm tool van nu.

3. Digitaal vergaderruimte reserveren en beheren

Eén van de grootste irritaties op kantoor is inefficiënt vergaderen. Onduidelijkheid over de tijd en locatie, oponthoud omdat deelnemers de ruimte niet konden vinden, dubbel geboekte ruimtes. Het kost een hoop tijd. Reflex RoomManager is een tool voor het reserveren en beheren van  vergaderruimtes. Reserveringssoftware die gemakkelijk aan Office 365Outlook en Google Calendar te koppelen is. In een paar klikken kun je bezoek aanmelden, een zaal reserveren en aanvullende diensten bijboeken: eten, drinken en kantoor supply. Ingeboekte vergaderingen gaan per mail naar alle deelnemers en geplande meetings zijn realtime zichtbaar op een welkomscherm bij de deur en op een scherm bij de vergaderruimte.

 Leestip: Vergaderruimtes reserveren met een big smile


4. Blokkeer sociale netwerken

In onze zoektocht naar slimmer werken, gaan steeds meer mensen flexxen. Hun tijden en werklocaties variëren. Zie je dan nog maar eens te focussen. Een Chrome-extensie zoals Nudge helpt hierbij. De extensie blokkeert websites als Facebook, Instagram en andere verslavende kanalen die je kunnen afleiden van je werk. Nudge is gratis te downloaden en werkt onzichtbaar op de achtergrond. Je kunt zelf aangeven welke bronnen jouw afleiden en deze blokkeren. Probeer je toch een site uit je blacklist te bezoeken, dan krijg je een vriendelijke reminder om dit niet te doen en blokkeert de tool jou de toegang.


5. Van 4G naar 5G

Onze laatste tip is geen tastbare tool, maar een innovatieve ontwikkeling om in de gaten te houden. In 2020 rollen verschillende netwerken namelijk 5G internet uit. Een landelijk dekkend netwerk dat zo snel is dat zelfs grote videobestanden in no time geüpload kunnen worden. En 5G opent ook een hoop nieuwe deuren voor SMART-producten en gadgets uit ‘The Internet of Things’. 5G moet netwerksnelheden tot wel 800 gigabyte per seconde bereiken, wat neerkomt op een snelheid van 100 GB per seconde. Daarmee wordt 5G als het goed is 50 keer zo snel als 4G!